Про наші культурні маяки і вектор подальшого руху — Юлія Федів (Yuliia Fediv), кандидатка політичних наук, культурна менеджерка, керівниця Національного бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні. Юлія є виконавчою директоркою Український культурний фонд, за підтримки якого реалізовується Конгрес Культури:

«Мури створюють нові міри свободи, породжують наміри руйнувати штучні обмеження. Останні три десятиріччя в історії світу — це боротьба за визначення кордонів — культурних, ментальних, політичних. Для України ситуація є набато складнішою. Наш перманентний стан переходу виховав вже кілька поколінь, у яких виробився імунітет до різких і непередбачуваних змін. Ми стали нацією адаптантів, що шукає постійні величини — те, що дає відчуття ґрунту під ногами. На мою думку, цю роль змогла взяти на себе культура.

За 28 років Незалежності у нас з’явилися власні маяки, на які йдуть люди, що прагнуть мистецтва. Так, поки що їх мало, але поступ очевидний. Наприклад, український письменник як моральний авторитет. Вітчизняна музика як символ відсутності кордонів і меж — географічних чи творчих, неважливо. Галереї та приватні музеї сучасного мистецтва як готовність до діалогу. Незалежний театр як плацдарм війни минулого з теперішнім і майбутнім… Причетність до культури сприймається як співтворення. І в цьому, на мою думку, виявляється вектор нашого подальшого руху. Креативність заради порозуміння, діалог як національна ідея — лише так ми зможемо вийти із зони турбулентності, зберігши себе й втіливши всі великі українські мрії»

Організатори конгресу