Конгрес Культури «Перехід 1989» матиме три тематичні блоки. Про МУРИ сьогодні розповідає куратор цього блоку — Антін Борковський, журналіст, громадський діяч:

«Падіння Берлінського муру, смерть Варшавського договору і розпад Радянського Союзу зафіксували черговий цивілізаційний перехід. Зазвичай його вимірюють у політологічних, соціологічних та економічних категоріях, натомість слід говорити про велику культурну трансформацію, котра й спричинила до цих змін. Темпи і результати цих трансформацій у Центральній та Східній Європі були різними — від швидкої вестернізації Польщі, Чехії та країн Балтії до політичної мутації Росії.

Кожна країна переживає свою кризу ідентичностей, прояви цього різні у Польщі, в Угорщині, у Франції, Іспанії та Україні, але є певні спільні риси: множинність національних наративів й увиразнення національних та етнічних егоїзмів; демонізація «чужих» і зріст реактивної ксенофобії; домінування критеріїв маскультури і деформація суспільних орієнтирів та ін.

Європа переживає величезну переінсталяцію сенсів, підсилену небаченою динамікою комунікативних технологій, на місці старих мурів проростають нові — і це вимагає нових практик їхнього опису».

Congress Organizers